Norjan kruunun menneisyys ja tulevaisuus

Jos suunnittelee matkaa esimerkiksi Osloon tai Lillehammeriin tai on vaihtoehtoisesti lähdössä vaikkapa vuonoristeilylle ihailemaan maan upeita maisemia, on järkevää pohtia jo etukäteen rahankäyttöään kohteessa. Norja on Pohjoismaa siinä missä Suomikin, mutta maiden välillä on yllättävän paljon eroavaisuuksia aina ruuasta ja kulttuurista valuuttaan lähtien. Tässä on kaikki, mitä sinun tarvitsee Norjan kruunusta etukäteen tietää.

Norjan kruunun lyhyt esittely

Norjan valuutta on kruunu, kuten kaikissa muissakin Pohjoismaissa Suomea lukuunottamatta. Valuuttalyhenne Norjan kruunulle on NOK. Norjan kruunu oli arvossa mitattuna maailman 13. eniten vaihdettu valuutta vuonna 2010. Sitä kolme vuotta aiemmin se oli peräti maailman 10. eniten vaihdettu valuutta.

Norjan kruunun historia

Norjan kruunu otettiin maassa käyttöön jo vuonna 1875 ja se korvasi tuolloin aiemmin käytössä olleen valuutan, joka oli nimeltään speciedaler. Yksi vanha speciedaler vastasi tuolloin neljää Norjan kruunua. Tuolloin julkaistussa kolikkosarjassa esiteltiin koot 10 äyriä, 50 äyriä, 1 kruunu ja 10 kruunua. Seuraavien kolmen vuoden aikana kolikkosarja kuitenkin laajeni ja valikoimaan kuului vuoteen 1878 edellämainittujen lisäksi 1, 2, 5, 25 äyrin kolikot ja 2 kruunun kolikko. 1, 2 ja 5 äyrin kolikot olivat pronssisia ja 10, 25 ja 50 äyrin sekä 1 ja 2 kruunun kolikot hopeisia. 10 ja 20 kruunun kolikot puolestaan olivat kultaisia.

Norjan kruunun käyttöönoton yhteydessä vuonna 1875 Norja liittyi Skandinaaviseen rahaliittoon, joka oli perustettu kaksi vuotta aiemmin ja joka jatkoi toimintaansa aina vuoteen 1914 saakka. Liiton hajoamisen myötä niin Norja, Tanska kuin Ruotsikin päättivät kaikki pitää erilliset, omat valuuttansa, joita kaikkia kutsuttiin nimityksellä ”kruunu”.

Vuonna 1910 kultakolikoiden valmistaminen päättyi ja kymmenen vuoden päästä hopeakolikotkin korvattiin kupparinikkelisekoituksesta valmistetuilla kolikoilla. Vuosien 1917-1921 välillä rauta korvasi hetkellisesti pronssin kolikoissa. Toisen maailmansodan aikana äyrikolikoissa käytettiin kuparinikkelin sijaan sinkkiä. Vuonna 1963 Norjassa esiteltiin upouusi 5 kruunun kolikko ja vuonna 1972 poistuivat käytöstä 1 ja 2 äyrin kolikot. Vuonna 1982 päättyi 25 äyrin kolikon valmistaminen ja vuotta myöhemmin esiteltiin uudet 10 kruunun kolikot. Näiden monivaiheisten muutosten myötä ollaan lopulta päästy nykyiseen tilanteeseen, jossa laillisia ja maksukelpoisia kolikoita Norjassa ovat 50 äyrin kolikko sekä 1, 5, 10 ja 20 kruunun kolikot.

Norjan kruunu kolikoita

Missä Norjan kruunuja voi vaihtaa?

Järkevää on vaihtaa valuuttaa ainakin jonkin verran jo etukäteen ennen Norjan matkaa, jotta matka alkaisi mahdollisimman jouhevasti. Seuraavaksi esitellään vaihtoehtoja sen suhteen, missä kaikkialla Norjan kruunuja voi itselleen hankkia:

Lentokenttien valuutanvaihtokioskit: Jos lennät esimerkiksi Osloon, voi suoraan kentällä joko kotimaassa tai paikan päällä vaihtaa käteistä. Tämä on näppärä ja nopea tapa, mutta usein lentokentällä toimivien valuutanvaihtopisteiden kurssit ovat tavallista kalliimpia.

• Valuutanvaihtoyritykset: Myös valuutanvaihtofirmoissa voi vaihtaa valuuttaa. Niin Suomessa kuin Norjassakin toimii useita yrityksiä, joilla on useita toimipisteitä eri puolilla.

• Automaattinostot: Norjan kruunuja voi nostaa myös automaatista usein joko jo lentokentällä tai Norjassa missä tahansa kaupungilla. Nostokulut saattavat olla yllättävän kalliit, mutta toisaalta kruunun kurssi on harvoin kuitenkaan lentokentällä toimivien valuutanvaihtokioskien tasolla!

Kannattaa pitää mielessä, että valtaosa myymälöistä Norjassa ottaa vastaan myös luottokortteja maksuun. Aivan pienimmissä kioskeissa tai esimerkiksi pienemmillä paikkakunnilla kortin varaan ei kuitenkaan pidä laskea, vaan mukana on hyvä olla aina ainakin jonkun verran valuuttaa käteisessä muodossa.

Norjan kruunun arvo vuosien saatossa

Norjan kruunun arvo suhteessa muihin valuuttoihin vaihtelee merkittävästi vuodesta toiseen, joten kyseessä ei ole mikään täysin vakaa valuutta. Kurssiin vaikuttavat monet eri tekijät, joista päällimmäisinä voidaan mainita öljyn hinnan vaihtelut sekä korkojen vaihtelut. Vuonna 2002 Norjan kruunun arvo nousi ennätyslukemiin niin euroa kuin Yhdysvaltain dollariakin vasten. Esimerkiksi 2.1.2002 sata Norjan kruunua vastasi yli 13 euroa.

Noihin aikoihin öljyn hinta oli korkeissa lukemissa ja lisäksi korot olivat huippukorkealla. Tuolloin Norja oli maailman kolmanneksi suurin öljyn vientimaa.  Vuonna 2005 öljyn hinta saavutti ennätyslukemat, sillä tuolloin yhden tynnyrin hinnaksi määriteltiin yli 60 dollaria. Vaikka korot olivat laskeneet reippaasti muutaman vuoden takaiseen nähden, jatkoi Norjan kruunu silti voimistumistaan. Yleisesti ottaen tähän mennessä Norjan kruunun kohdalla on nähty tasaista nousua, mutta Yhdysvaltain dollarin voimistuminen vuoden 2016 puolivälissä tasoitti tilannetta.

 

Norja

Miltä kruunun tulevaisuus vaikuttaa tällä hetkellä?

Vuoden 2018 myötä Norjan kruunulla on ollut onnea matkassaan, sillä se on suoriutunut valuuttavertailussa varsin hyvin verrattuna moneen muuhun johtavaan valuuttaan ja jopa huippuvahvaan euroon. Tällä hetkellä pysähtymättömältä tuntuva euron ja dollarin välisen vaihtokurssin nousu pohjautuu tosin euron voimakkuuden sijan ennemminkin dollarin yleiseen heikkouteen. Norjan kruunu koki kuitenkin samankaltaisen ilmiön vuoden 2017 tammikuussa ja lupaavasta alusta huolimatta se joutui kärsimään noin 8% tappion euroa vasten.

Tämänhetkistä Norjan kruunun menestystä selittää öljyn hinnan nouseminen – onhan öljy Norjan tärkein vientituote. Kuten aiemmin jo todettiin, ovat öljyn hinta ja Norjan kruunu vahvasti toisiinsa linkittyneitä. Öljyn hinnan notkahdus vuoden 2014 puolivälistä vuoden 2016 alkuun johti vientitulojen laskuun, mutta myös öljy- ja kaasuteollisuuden sijoitusten vähenemiseen. Nyt tilanne on kuitenkin korjaantunut ja talous on noussut takaisin jaloilleen.

Norja hyötyy tällä hetkellä suuresti euroalueen vilkkaasta kaupasta ja Norjan viime vuonna parilla prosentilla kasvaneen BKT:n ennakoidaan kasvavan vuonna 2018 entistä reippaammin. Öljyn hinnan nouseminen indikoi entistä vahvempaa Norjan kruunua, joka on toki monella tapaa hyvä asia. Meidän tavallisten suomalaisten Norjaan suuntaavien matkailijoiden kannalta tämä tarkoittaa kuitenkin sitä, että matkakohteessa tulee päiviteltyä maan kallista hintatasoa useampaankin otteeseen.