Singaporen dollari – SGD

Singaporen dollarin yleistiedot ja historiaa

Singaporen dollari, lyhenteeltään SGD, on Singaporen rahayksikkö. Yksi Singaporen dollari jaetaan sataan senttiin.Vuosien 1845 ja 1939 välillä Singaporessa oli käytössä Salmisiirtokuntien dollari. Salmisiirtokuntien lakkauttamisen myötä maassa käytettiin Malesian, Singaporen ja Brunein yhteisenä valuuttana Malesian Ringittiä. Singapore itsenäistyi vuonna 1965, jonka myötä yhteisestä valuutasta luovuttiin vähitellen.

Oman valuuttansa Singapore sai vuonna 1967. Vuodesta 1967 liikkeelle lasketun ensimmäinen kolikkosarja sisälsi 1 dollarin kolikon sekä 1, 5, 10, 20 ja 50 sentin kolikot. Ensimmäisen sarjan kolikot korvattiin uudella sarjalla vuoteen 1985 mennessä. Nämä käytössä olevat kolikot korvataan vuoteen 2017 mennessä kolmannella kolikkosarjalla.

Singaporen dollarin ja Malesian dollarin arvo pidettiin samana vuoteen 1973 asti. Nykypäivänä Singaporen dollari on edelleen samanarvoinen Brunein dollarin kanssa. Maiden yhteisestä sopimuksesta johtuen Singaporen dollari käy maksuvälineenä myös Bruneissa.

Alun perin Singaporen dollari sidottiin Englannin puntaan. 1970-luvulla valuutta sidottiin lyhyeksi ajaksi Yhdysvaltojen dollariin. Samoihin aikoihin Singaporen talous kasvoi ja laajeni, joten valuutan arvo verrattiin kaupankäyntiä painottavaan valuuttakoriin.

Vuodesta 1985 lähtien Singaporen dollarin arvo on sidottu tarkemmin määrittelemättömään valuuttakoriin, joka sisältää Singaporen tärkeimpiä kaupankäyntikumppaneita ja -kilpailijoita. Singaporen valuutta on kokonaan taattu ulkopuolisella omaisuudella, kuten kullalla, hopealla, yrityslainoilla ja futuureilla, valuutan vakauden ja kansainvälisen luottamuksen ylläpitämiseksi.

Singaporen dollarin kolikot ja setelit

Vuonna 2013 käyttöön otettu kolmas kolikkosarja sisältää 1 dollarin kolikon lisäksi 5, 10, 20 ja 50 sentin kolikot. Kolikoihin on painettu Singaporen kansallisia tunnusmerkkejä. Kaikkien kolikoiden etupuolella on Singaporen vaakuuna sekä teksti ”Singapore” maan neljällä virallisella kielellä. Kaikissa senttiarvoisissa kolikoissa on valuuttamäärän lisäksi keskeisiä maamerkkejä. Dollarin kolikossa on kuvattuna maan maskotti, merileijona, sekä Singaporen orkidea.

Ensimmäinen setelisarja, orkideasarja, oli käytössä vuosina 1967-1976. Kaikissa seteleissä oli kuvituksena orkideakukka. Lintusarja eli toinen setelisarja oli käytössä 1976-1984 ja laivasarja eli kolmas setelisarja 1984-1999. Tällä hetkellä käytössä oleva setelisarja on potrettisarja. Seteleiden etupuolen kuvituksena on Singaporen ensimmäinen presidentti Yusof bin Ishak.

Käytössä olevat setelit ovat arvoltaan 2, 5, 10, 50, 100, 1000 ja 10000 dollaria. Violetti 2 dollarin setelin takapuolella on kuvattu koulutus, vihreän 5 dollarin setelin kuvituksena on kaupunkipuutarha, punaisen 10 dollarin setelissä kuvataan urheilua, sinisen 50 dollarin setelissä kuvataan taidetta ja oranssin 100 dollarin setelin kuvituksena on nuoriso. Liilassa 1000 dollarin setelissä on hallituksen kuva ja yhdeksi maailman arvokkaimmaksi lasketun ruskean 10000 setelin kuvituksena on talous. Rahanpesun vähentämiseksi Singapore ei tuota enää 10000 dollarin seteleitä.

Kuva Singaporen dollarin setelistä

Singaporen dollari

Valuutan Infotaulukko SGD
Valuutan nimi SGD
Valuuttakoodi SGD
Pienempi yksikkö Cent
Vaihtoehtoinen nimi Sing
Symboli $
Keskuspankki Monetary Authority of Singapore
Keskuspankin kotisivu http://www.mas.gov.sg/