Brunein dollari – BND

Yleistiedot ja historiaa

Brunein dollari on Brunein sulttaanikunnassa käytössä oleva valuutta. Rahayksikkö otettiin käyttöön vuonna 1967. Brunein dollarista käytetään lyhenne BND tai B$.

Ensimmäiset Bruneissa käytetyt kolikot tulivat Kiinasta. Maa oli Britannian suojelualue vuodesta 1888 aina vuoteen 1984 asti. Britannian protektoraattina Bruneissa oli käytössä vuoteen 1967 asti Salmisiirtokuntien dollari sekä Malesian dollari.

Salmisiirtokuntien lakkauttamisen myötä Singapore itsenäistyi ja Malesia muodostui. Samoihin aikoihin Bruneissa alettiin tuottamaan omaa valuuttaa.

Rahan ulkonäkö on muuttanut muotoaan vuosien saatossa. Ensimmäisiin kolikkoihin painettiin silloinen vallassa oleva sulttaani Omar Ali Saifuddin III. Jo seuraavana vuonna painettiin uusi sarja kolikoita sulttaanin vaihtuessa. Sen jälkeen kaikkiin kolikkosarjoihin on painettu sulttaani Hassanal Bolkiahin kuva. Tämänhetkinen käytössä olevat kolikot ovat sarjassa neljänsiä ja ne otettiin käyttöön vuonna 1993.

Varhaisimmat setelit ovat 1900-luvun alussa käytetyt Salmisiirtokuntien dollari, joka korvattiin Malesian dollarin vuonna 1939. Vuoden 1967 rahauudistuksen myötä luotiin Brunein dollari.

Brunein dollari sidottiin alusta alkaen Singaporen dollariin ja valuutat ovat edelleen samanarvoisia. Maiden yhteisestä sopimuksesta johtuen Brunein dollari käy maksuvälineenä myös Singaporessa.

Kolikot ja setelit

Yksi Brunein dollari jaetaan sataan senttiin. Kierrossa olevat kolikot ovat arvoltaan 1, 5, 10, 20 ja 50 senttiä. Kaikkien kolikoiden etupuolella on Brunein vallassa olevan sulttaanin kuva. Kolikoiden takapuolella on symbolisia kuvia. Yhden sentin kolikon kääntöpuolella on kukan symboli, 5 sentin kolikossa linnun, 10 sentin kolikossa eläimen, 20 sentin kolikossa puun ja 50 sentin kolikossa Brunein vaakuna.

Setelit ovat arvoltaan 1, 5, 10, 50 ja 200 dollaria. Vuodesta 1979 alkaen painettiin lisäksi 500, 1000 sekä 10 000 dollarin seteleitä. Nykyiset setelit valmistetaan polymeeristä väärennösten estämiseksi. Turvallisuusominaisuuksiensa ansiosta Brunein sadan dollarin seteli on saanut palkinnon vuonna 2005.

Brunein dollarin valuuttaa on painettu viisi setelisarjaa. Ensimmäinen sarja vuodelta 1967 korvattiin jo muutamia vuosia myöhemmin hallitsevan sulttaanin vaihtumisen vuoksi. Kaikissa seteleissä lukee maan virallinen nimi Negara Brunei Darussalam. Poikkeuksena on kuitenkin 500 dollarin seteli, jonka etupuolella kuvataan Brunein edellistä sulttaania ja seteleiden etupuolella on Brunein hallitsevan sulttaanin kuva.10 000 Brunein dollarin seteli on yksi maailman arvokkaimmista rahoista.

Kuva Brunein dollarin setelistä

Bruneisk dollar

Valuutan Infotaulukko BND
Valuutan nimi BND
Valuuttakoodi BND
Pienempi yksikkö Sen
Vaihtoehtoinen nimi Ringgit
Symboli B$
Keskuspankki Brunei Currency Board - BCB
Keskuspankin kotisivu http://www.amdb.gov.bn/