Jordanian dinaari – JOD
Jordanian dinaari yleistiedot ja historiaa
Jordanian dinaari on Jordanian virallinen rahayksikkö. Valutan tunnus on JOD. Jordanian dinaaria käytetään myös Länsirannalla Palestiinalaisalueilla Israelin uuden sekelin rinnalla. Valuutta jakaantuu 10 dirhamiin, 100 piastreen ja 1000 filsiin.
Dinaari otettiin käyttöön 1. heinäkuuta vuonna 1950, ja se korvasi Palestiinan punnan, joka oli aikaisemmin Palestiinan ja Trans-Jordanian Emiraattien valuutta. Jordania itsenäistyi 25. toukokuuta vuonna 1946, jonka jälkeen Jordania muodosti Lontooseen oman valuuttaneuvostonsa, joka oikeutti oman valuutan käyttöönoton.
Jordanian dinaari on sidottu Kansainvälisen valuuttarahaston erityisnosto-oikeuteen vuodesta 1995 lähtien, mikä käytännössä tarkoittaa, että sen arvo on sidottu Yhdysvaltojen dollariin. Valuutta on ollut melko vakaa inflaatiosta huolimatta, jopa levottumuuksien aikaan vuonna 1998 ja kuninkaan kuollessa vuonna 1999. Maan markkinat ovat monipuoliset, mutta kasvu on ollut viime vuosikymmenien aikana hidasta. Arabikevään aikana maa vajosi taantumaan, ja kärsi huomattavia tappioita mm. turismin osalta.
Jordania on myös kärsinyt rajavaltioidensa turvallisuusvaatimuksista, jotka rajoittavat kauppaa. Naapurialueille kuten Länsirantaan tai Syyriaan viennin keskittämisen sijaan Jordania yrittää käyttää Maailman kauppajärjestöön liittymällä saatuja suhteitaan sekä Yhdysvaltojen kanssa laadittuja vapaakauppasopimuksia viennin kasvun edistämiseen.
Jordanian dinaari kolikot ja setelit
Jordanian dinaarin nykyisin käytössä olevat kolikot ovat ½ ja 1 qirshiä, 2½, 5 ja 10 piasteria, ja ¼, ½ ja 1 dinaaria. Ensimmäiset käyttöönotetut kolikot olivat filsejä, mutta ne ovat sittemmin jääneet käytöstä. Filsin kolikoita laskettiin viimeksi liikkelle vuonna 1985. Ensimmäiset dinaarin kolikot tulivat käyttöön 70-luvulla. Nykyisen malliset kolikot otettiin käyttöön vuonna 2000. Kolikoissa on kuva
Jordanian kuninkaasta ja perinteisiä ristikko- ja lehtikuvioita. Joillekin kolikoille on myös puhekielisiä nimiä, kuten ¼ dinaarin kolikkoa kutsutaan myös nimellä rubia, eli neljännes. ½:n dinaarin kolikkoa saatetaan kutsua myös nimellä nuus, joka tarkottaa myös puolikasta.
Käytössä olevat setelit ovat suuruuksiltaan 1, 5, 10, 20 ja 50 dinaaria. Seteleitä on tuotettu vuodesta 1949 saakka. Viimeisimmät uudistukset tehtiin seteleihin 2000-luvun alkupuolella. Seteleissä on kuvia aikaisemmista kuninkaista, sekä nykyinen kuningas 50 dinaarin setelissä. Kääntöpuolilla on tunnettuja maamerkkejä, sekä 1 dinaarin setelissä on ensimmäisen maailmansodan Arabikapinaa kuvaava piirros. Setelien tekstit ovat yhdeltä puolelta arabian ja toiselta englannin kielisiä