Kanadan dollari – CAD

Kanadan dollarin yleistiedot ja historiaa

Kanadan dollari, valuuttakoodiltaan CAD, on Kanadan virallinen valuutta. Se jakautuu 100 senttiin ja merkitään usein $ tai C$ erotukseksi maailman muista dollareista.

Kanadan dollari maan vakaan taloustilanteen ansiosta maailman seitsemänneksi vaihdetuin valuutta, noin 4,6 prosentin osuudella maailman kaikesta valuutanvaihdosta. Se on myös suosittu varantovaluutta.

Ensimmäiset Kanadassa julkaistut dollarit olivat Britannian armeijan seteleitä vuosien 1813 ja 1815 välillä. Tämän jälkeen aina Kanadan pankin perustamiseen vuonna 1934 useat liikepankit painoivat dollarin seteleitä. Vuodesta 1944 seteleitä on julkaissut vain Kanadan pankki ja nykyisin dollarista on käytössä 5, 10, 20, 50 ja 100 dollarin setelit. Aiemmin seteleitä on ollut myös 1, 2 ja 1000 dollarin arvoisina.

Uusimmat Kanadan dollarin setelit ovat valmistettu polymeerimuovista ja ne julkaistiin marraskuun 2011 ja marraskuun 2013 välissä. Tällä uudistuksella on pyritty vähentämään nousussa olleiden seteliväärennösten määrää. Uuden setelisarjan turvatekijät ovat parantuneet selkeästi ja väärennökset ovat vähentyneet 90 prosentilla. Jokaisessa uudessa setelissä on vasemmassa yläkulmassa kohopisteitä, ei kuitenkaan sokeainkirjotusta, jonka on tarkoitus helpottaa näkövammaisia tunnistamaan seteleitä.

Uudet setelit ovat samanvärisiä kuin edellinen vuonna 2001 liikkeelle laskettu setelisarja, mutta ne ovat materiaalinsa vuoksi tasaisemman tuntuisia kuin vanhat paperiset setelit. Kooltaan ja paksuudeltaan ne ovat kuitenkin samanlaisia. Myös polymeeriseteleissä kuvatut henkilöt ovat samoja kuin aiemmassa sarjassa.

Kanadan dollarin kolikot ja setelit

Tällä hetkellä kierrossa olevat Kanadan dollarin kolikot ovat 1, 5, 10, 25 ja 50 senttiä sekä 1 ja 2 dollaria. 50 sentin kolikot ovat hyvin harvinaisia eikä niitä ole kierrossa ole lähes ollenkaan.

Sinisessä 5 dollarin setelissä on etupuolella kuvattuna maan entinen pääministeri Wilfrid Laurier ja takapuolella kanadalaiset avaruusasemat Canadarm2 ja Dextre. Purppuraisessa 10 dollarin setelissä on etupuolella maan ensimmäinen pääministeri John A. Macdonald ja takapuolella kanadalainen matkustajajuna The Canadian.

20 dollarin seteli on vihreä ja sen etupuolella on kuningatar Elisabet II ja takapuolella Canadian National Vimy -muistomerkki sekä unikkoja. Punaisessa 50 dollarin setelissä on myös maan entinen pääministeri William Lyon Mackenzie King ja jäänsärkijä CCCG Amudsen sekä sana ”Arktis” nuktitutiksi eli kanadalaisella inuiittikielellä. Arvoltaan suurin 100 dollarin seteli on ruskea ja sen etupuolella on jälleen kerran yksi maan pääministereistä, Robert Borden ja takapuolella kuvattuna lääketieteellisiä innovaatioita, kuten insuliinin keksiminen.

Kuva Kanadan dollarin seteleistä

Kanadan dollari

Valuutan Infotaulukko CAD
Valuutan nimi CAD
Valuuttakoodi CAD
Pienempi yksikkö Cent
Vaihtoehtoinen nimi Buck, loonie, toonie, le dollar, piastre, piasse
Symboli $
Keskuspankki Bank of Canada
Keskuspankin kotisivu http://www.bankofcanada.ca/