Australian dollari – AUD

Dollarin yleistiedot ja historiaa

Australian dollari, valuuttakoodiltaan AUD, on Australian virallinen valuutta. Se on myös käytössä Joulusaarella, Kookossaarilla ja Norfolkin saarella sekä lisäksi Tyynessä valtameressä sijaitsevilla Kiribatin, Naurun ja Tuvalun saarilla. Australiassa valuutasta käytetään yleisimmin lyhennöstä $ tai A$ erottamaan se muista dollareista. Yksi Australian dollari jakautuu sataan senttiin.

Vuonna 2011 Australian dollari oli maailman viidenneksi vaihdetuin valuutta, kattaen 7.6% maailman valuutanvaihdosta. Australian dollari on suosiossa valuutanvaihtomarkkinoilla johtuen Australian verrattain korkeista koroista, ulkomaanvaluuttamarkkinoiden vapaudesta sekä maan talouden ja poliittisen järjestelmän yleisestä tasapainoisuudesta. Valuuttamarkkinoilla Australian dollarista käytetään usein lempinimeä ”aussie”.

Australian punta otettiin maassa käyttöön vuonna 1910 erillisenä Englannin punnasta. Kun vuonna 1966 maassa aiemmin käytössä olleet punnat, shillingit ja pennit päätettiin korvata uudella desimaalivaluutalla, oli esillä useita eri nimivaihtoehtoja. Nimiehdotuksiin lukeutuivat muun muassa austral, oz, boomer, roo, kanga, dinkum ja meng, mutta maan silloisen pääministerin suosikki royal päätyi lopulliseksi nimivalinnaksi. Royal-seteleistä ehdittiin tehdä jo koepainos kun viime hetkellä valuutan nimi päätettiin sittenkin muuttaa dollariksi.

Kolikot ja setelit

Australian dollarin ensimmäiset paperisetelit esiteltiin vuonna 1966 arvoissa 1, 2, 10 ja 20 dollaria, jotka vastasivat aiemmin käytössä olleita puntamääräisiä seteleitä. 5 dollarin seteli julkaistiin vuonna 1967 ja 50 dollarin seteli vuonna 1972 maan kansan jo totuttua uuteen desimaalivaluuttaan. Nykyään voimassaoleva setelisarja koostuu 5, 10, 20, 50 ja 100 dollarin seteleistä.

Australia oli maailman ensimmäinen maa, jonka koko setelisarja valmistettiin muovista (polymeeri). Nämä setelit ovat huomattavasti hankalammin väärennettävissä. Polymeerivalmisteiset setelit ovat puhtaampia kuin paperisetelit ja lisäksi helposti kierrätettäviä. Vuonna 2015 Australian pankki ilmoitti, että kaikkiin uusiin seteleihin ryhdytään lisäämään kohokuvio palvelemaan näkörajoitteisten tarpeita.

Vuonna 1966 esiteltiin Australian dollarin kolikkosarja, joka koostui 1, 2, 5, 10, 20 ja 50 sentin sentin kolikoista. Yhden dollarin kolikko esiteltiin vuonna ja 1984 ja kahden dollarin kolikko vuonna 1988. Yhden ja kahden sentin kolikot poistettiin kierrosta vuonna 1991. Australian dollarin kolikot valmistaa Royal Australian Mint, joka sijaitsee maan pääkaupunki Canberrassa. Kaikissa kolikoissa esiintyy etupuolella kuningatar Elisabet II:n muotokuva ja kääntöpuolella vaihtelevasti erilaisia kuvituksia.

Kuva Australian dollarin setelistä

 

Australian dollari

Valuutan Infotaulukko AUD
Valuutan nimi AUD
Valuuttakoodi AUD
Pienempi yksikkö Cent
Vaihtoehtoinen nimi Buck, dough, aussie och aussiedollar
Symboli $
Keskuspankki Reserve Bank of Australia
Keskuspankin kotisivu http://www.rba.gov.au/