CFA-frangi – Céfa – XOF

Céfan kyleistiedot ja historiaa

CFA eli céfa on 14 Länsi- ja Keski-Afrikan maan käyttämä valuutta. Céfan arvo on sidottu euroon Ranskan valtion takaamana. Länsi- ja Keski-Afrikalla on teoriassa eri valuutat, joskin niillä on aina ollut täysin sama arvo. Ranskan valtionvarainministeriöllä on periatteessa mahdollisuus muuttaa tämä tilanne ja vaihtaa arvot eriäviksi, mutta tätä ei ole vielä ikinä tapahtunut.

Céfa-valuutan historia sai alkunsa toisen maailmansodan päätöksestä. Tuolloin Ranskan valtion koloniaalivallan alla oleville valtioille luotiin omia valuuttoja, koska Ranskan oma valuutta, frangi, heikkeni kovasti devaluaation myötä. Näillä valuutoilla ei ollut tarkoitus kohottaa maiden itsenäisyyttä vaan lähinnä helpottaa vientituotteiden kulkua Ranskan emävaltioon. Ajan saatossa useat maat ja alueet ovat ottaneet céfan käyttöönsä.

Samalla kuitenkin monet sen käyttöönsä ottavista maista ovat ottaneet omia valuuttojaan käyttöönsä ja samalla hylänneet céfan. Myös eräät ranskalaisten kolonaalialueiden ulkopuoliset maat ovat ottaneet valuutan käyttöönsä.

Yksi merkittävimmistä muutoksista valuutan käyttöönottamisessa tapahtui 1960, kun Guinea jätti valuutan ja otti käyttöön Guinean frangin. Vuonna 1973 Madagascar jätti valuutan ja otti käyttöön oman franginsa. Myös Mali jätti valuutan 1962 ja otti käyttöön Malin frangin, mutta otti céfan takaisin käyttöön 1984.

Céfan kolikot ja setelit

Céfassa on käytössä useita eri kolikoita ja seteleitä. Noin 655 CFA:ta vastaa tällä hetkellä vähän yli yhtä euroa. Tästä voi suurinpiirtein päätellä, mitkä seteleistä ja kolikoista ovat eniten käytössä. Päätelmissä kannattaa kuitenkin muistaa eri käyttömaiden hintatasot, jotka ovat melkoisen vaihtelevat.

Kolioita koristavat erilaiset eläinten ja ihmisten muotokuvat. Kolikot ovat väreiltään hopeisia. Niitä on määräluokiltaan yhden, kahden, viiden, kymmenen, 25:n, 50:n, 100:n ja 500:n CFA:n arvoisia.

Kun CFA valuuttana perustettiin, tehtiin 5, 10, 20, 100 ja 1000 frangin setelit. Myöhemmin, vuonna 1947, lisäksi tuotiin 50 frangin seteli. Kahden vuoden päästä julkaistiin myös 500 ja vuonna 1952 5000 frangin seteli.

Vuonna 1961 valuutan arvo oli muuttunut niin paljon, että alle 100 frangin seteleiden tuotanto lakkautettiin. Hieman myöhemmin alle sadan euron setelit korvattiin kolikoilla. Yhdenmukaisuus valuuttaan kuuluvien valtioiden välillä väheni 1970-luvulla, kun eri valtiot alkoivat nimetä keskenään erilaisia seteleitä arvoltaan 500, 1000, 5000 ja 10 000 frangia. Tämä käytäntö kuitenkin loppui vuonna 1993. 

Kuva Céfan kolikoista

. Céfa

Valuutan Infotaulukko XOF
Valuutan nimi XOF
Valuuttakoodi XOF
Pienempi yksikkö centime
Vaihtoehtoinen nimi
Symboli CFA
Keskuspankki Banque Centrale des Etats de l'Afrique de l'Ouest och förkortas BCEAO
Keskuspankin kotisivu http://www.bceao.int/