- NimiKoodiHinta
CFA-frangi – XAF
CFA-frangi yleistiedot ja historiaa
CFA-frangi on yhteisnimi Länsi- ja Keski-Afrikan frangeille. Valuutat ovat periaatteessa erillisiä eikä niitä pitäisi sekoittaa, mutta käytännössä ne ovat keskenään vaihtokelpoisia. CFA-frangia käytetään 12:ssa Ranskan entisessä siirtomassa Afrikassa, sekä Guinea-Bissaussa ja Päiväntasaajan Guineassa. Sen ISO-tunnuskoodi on XAF. CFA on alun perin lyhennetty Afrikan ranskalaisista siirtomaista, mutta viittaa nykyään Afrikan finanssiyhteisöön.
Valuutta luotiin toisen maailmansodan jälkeen, koska frangin arvo oli alhaalla, eikä Ranska halunnut siirtomaidensa kärsivän devalvaatiosta, joka olisi vaikeuttanut vientiä Ranskaan. Rahayksikön vaihtokurssi määriteltiin kiinteäksi, ja sitä muutettiin vain kahdesti sittemmin. Valuutta on sittemmin sidottu euroon. Uusin valuutan käyttöön ottanut maa on Guinea-Bissau, joka käytti aiemmin pesoa.
Rahayksikön on uskottu vakauttavan paikallisia valuuttoja, mutta toisaalta vaikeuttavan talouden suunnittelua sitä käyttävissä maissa eurosidoksen takia. Muitakin vaikutuksia on arvioitu. Yksi arvioiden kohde on rahantuotto, joka tapahtuu Ranskassa: valuutanpuutos voi aiheuttaa talouden hyytymistä tai matalaa inflaatiota. EU:n arvioiden mukaan talouksien yhdistymisestä saatavat hyödyt ovat pieniä, mutta euroon sitomisella voi olla suotuisia makroekonomisia vaikutuksia alueen talouden vakauteen.
CFA-frangi kolikot ja setelit
Länsi- ja Keski-Afrikan frangien kolikot ja setelit ovat hyvin samanlaisia. Arvoiltaan toisiaan vastaavat kolikot muistuttavat ulkonäöllisesti toisiaan. Tekstit ovat molemmissa ranskaksi. Kolikot Länsi-Afrikassa ovat suuruuksiltaan 1, 5, 10, 25, 50, 100, 200, 250 ja 500 frangia. Uusimmat niistä ovat vuodelta 2003.
Keski-Afrikan kolikoiden nimellisarvot ovat hiemat erit: 1, 2, 5, 10, 25, 50, 100 ja 500 frangia. Niistä uusimmat ovat vuodelta 2006. Niiden sommittelu on hieman vähemmän koristeellinen kuin Länsi-Afrikan Frangin.
CFA frangin setelit ovat suuruuksiltaan 500, 1,000, 2,000, 5,000, 10,000 frangia kummassakin rahayksikössä, mutta niitä kuitenkin laskevat liikkeelle erilliset keskuspankit; Länsi-Afrikan valtioiden keskuspankki ja Itä-Afrikan valtioiden keskuspankki.
Uusimmat sarjat otettiin käyttöön vuosina 2002-03. Kumpienkin yksiköiden seteleissä niitä käyttävät maat merkitään alkukirjaimella. Kuvat ovat kuitenkin erit. Keski-Afrikan frangeissa on sekä etu- että takapuolilla paikallista elämää kuvaavia kohtauksia, kuten kalastusta tai luokkahuone. Länsi-Afrikan frangin setelien kuvissa on puinen maski sekä maiden elinkeinoihin liittyviä teemoja, kääntöpuolilla on tyypillisiä eläimiä kuten kameleita tai virtahepoja.