Tansanian šillinki – TZS

Tansanian šillinki yleistiedot ja historiaa

Afrikan pohjoisissa osissa sijaitsevassa Tansaniassa käytetään melko tuntematonta valuuttaa nimeltään Tansanian šillinki. Kyseinen valuutta ei ole kovin suuri arvoltaan, mutta tämä johtuu pääasiallisesti maan pienestä ostovoimasta ja hitaasta talouden kehityksestä.

Ongelmana on myös paikallisten kulttuuri, jossa vielä suuri osa ravinnosta on maaviljelyn tai vaihtamisen kautta saatua, joka laskee valuutan liikkumista maan rajojen sisällä. Valuutan arvon on kuitenkin ennustettu nousevan tulevien vuosien aikana hitaasti mutta varmasti vaihtamisen hiljentymisen, maan talouden kehittymmisen ja globalisaation vauhdittamana.

Itsesään šillinki ei omaa kovinkaan mielenkiintoista historiaa, sillä valuutta on melko uusi. Tansania oli ennen šillinkiä omannut huikeat kuusi aiempaa valuuttaa. Tämä johtuu suurilta osin maan historiasta siirtomaana, mutta nyt he ovat päässeet jo tämän vaiheen yli.

Tansanian šillinki, TZS, on ensimmäinen valuutta Tansaniassa, joka on onnistunut pysymään käytössä jo reilumman aikaa. Valuutta otettiin Tansaniassa käyttöön vuonna 1966 hieman maan itsenäistymisen jälkeen. Tansanian šillinki on arvoltaan tällä hetkellä melko matalalla, sillä tällä hetkellä yksi euro vastaa 2400 šillinkiä.

Tansanian šillinki kolikot ja setelit

Tällä hetkellä Tansanian šillinkiä löytyy neljänä eriarvoisena kolikkona ja viitenä eriarvoisena setelinä. Kolikoita löytyy siis 50, 100, 200 ja 500 šillingin arvoisina. Valuutan arvon laskiessa sentin kolikot on täysin poistettu käytöstä ja kuten monet muut maat ovat saaneet huomata, myös Tansania joutui heräämään valuutan arvon hurjaan laskuun. He joutuivat vuoden 2014 syksyllä jopa esittelemään uuden kolikkosarjan, johon kuului täysin uusi 500 šillingin kolikko. Kolikot ovat olleet perinteisesti melko pienellä käytöllä Tansaniassa, joka myöskin vahingoittaa niiden liikkuvuutta maan sisällä.

Seteleitä löytyy 500, 1000, 2000, 5000 ja 10 000 šillingin arvoisina. Ennen vanhaan seteleiden arvot olivat paljon pienempiä ja valtio joutui alkaa vaihtamaan muutaman šillingin arvoisia seteleitä jo muutama vuosi sitten pois kierrosta.

Kun seteleitä poistettiin kierrsota, niitä kokeiltiin korvata saman aikaisesti kolikoilla, mutta sitten niiden arvo alkoi samaan aikaan tippua entisestään. Maa on siis joutunut mukautumaan todella paljon muuttuviin taloudellisiin olosuhteisiin, mutta tilanne on kuitenkin tasoittumassa maan talouden hiljaisen kehityksen siivittämänä.

Käytä valuuttamunnin nopea ja tarkka palvelu kun haluat saada selville šillingin päivän kurssi

Kuva Tansanian šillinki setelistä

Tansanian-šillinki

Valuutan Infotaulukko TZS
Valuutan nimi TZS
Valuuttakoodi TZS
Pienempi yksikkö senti
Vaihtoehtoinen nimi
Symboli TSh tai x/y
Keskuspankki Bank of Tanzania
Keskuspankin kotisivu http://www.bot.go.tz/