Turkin liira – TRY

Turkin liira yleistiedot ja historiaa

Uusi Turkin liira on Turkin nykyinen virallinen valuutta. Uusi liira on jatkoa Turkin alkuperäiselle kansallisvaluutalle, joka oli voimassa vuodesta 1923 vuoteen 2005 saakka. Tuolloin vanha liira oli ollut useita kertoja viimeisen vuosikymmenen aikana maailman heikoin valuutta ja se revalvoitiin.

2000-luvun alussa Turkissa oli aloitettu keskustelut mahdollisesta Euroopan unioniin liittymisestä. Nämä keskustelut laukaisivat myös huhut siitä, että Turkki voisi ottaa käytön EU:n valuutan euron äärimmäisen heikon liiransa tilalle.

Vuonna 2003 Turkissa kuitenkin ryhdyttiin toimeen itsenäisesti. Silloin hyväksyttiin laki, joka salli kuuden nollan poistamisen vanhasta liirasta. Tämä revalvointi loi uuden liiran. Samalla hallitus päätti teettää kaksi uutta seteliä, sadan ja viidenkymmenen arvoiset. Uusi liira jaettiin sataan osaan, joita alettiin kutsua uusiksi kuruiksi. Turkin liiran revalvointi teki Romanian leusta maailman heikoimman valuutan.

Vuosien 2005 ja 2008 välivaiheessa uutta valuuttaa kutsuttiin Turkin uudeksi liiraksi. Se myös lyhennettiin tämän merkityksen mukaisesti YTL:ksi (Yeni Türk Lirasi = New Turkish lira). Kun uuteen valuuttaan oli totuttu vuonna 2009, etuliite ”uusi” poistettiin ja valuutasta tuli taas ”Turkin liira”. Tuolloin myös lyhenne muuttui TL:ksi.

Aluksi uuden liiran kolikoihin painettiin sana ”yeni”, joka merkitsee ”uutta”. Kun Turkin uuteen liiraan oli totuttu ja se omaksuttiin jo yleisesti viralliseksi valuutaksi, sen etuliite ”uusi” häivytettiin pois.

Turkin liira kolikot ja setelit

Vuonna 2009 hallituksen piti siis laskea markkinoille uudet 1, 5, 10, 25 ja 50 kurun sekä 1 liiran kolikot, joissa ei lukenut sanaa ”yeni”.

Turkin uudet liiran kolikot koostuvat suurimmaksi osaksi kuparista mutta niissä on myös nikkeliä ja sinkkiä. 1, 2, 5 ja 10 kurun kolikot ovat yksivärisiä ja isommissa 50 kurun sekä yhden liiran kolikoissa on kahta eriväristä metallia siten, että toinen väri muodostaa ulkokehän ja toinen sisäympyrän. Kaikissa kolikoissa on kuva Mustafa Kemal Atatürkista eli turkkilaisesta kansallissankarista, vallankumouksellisesta ja presidentistä (1881-1938).

Uudessa valuutassa on 1, 5, 10, 20, 50, ja 100 liiran setelit. Setelit eroavat toisistaan väritykseltään: yhden liiran seteli on pääsävyltään violetti, vitonen on keltainen, kymmenen liiraa on punertava, 20 vihertävä, 50 keltapunainen ja 100 sininen. Kaikki setelit eroavat myös kooltaan. Kaikissa seteleissä on kolikoiden tapaan kuva Mustafa Kemal Atatürkista.

Kuva Turkin liiran setelistä

Turkin liira

Valuutan Infotaulukko TRY
Valuutan nimi TRY
Valuuttakoodi TRY
Pienempi yksikkö kuruş
Vaihtoehtoinen nimi
Symboli t
Keskuspankki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, TCMB
Keskuspankin kotisivu http://www.tcmb.gov.tr/