Qatarin rial – QAR

Qatarin rial yleistiedot ja historiaa

Qatarin rial on Qatarin nykyinen rahayksikkö. Qatarin rialin valuuttatunnus on QAR ja siitä käytetään lyhennystä QR. Yksi rial jakautuu sataan dirhamiin. Valuutta tuli käyttöön vuonna 1966, jolloin maassa käytettiin Persianlahden rupiaa, joka oli sidottu Intian rupiaan. Intia päätti devalvoida valuutan, jolloin kaikki sitä käyttäneet Persianlahden maat päättivät ottaa käyttöön omat valuuttansa.

Qatar otti hetkellisesti käyttöön Saudi-Arabian rialin, jonka jälkeen maa kuitenkin päätyi tekemään valuuttasopimuksen Dubain kanssa, minkä seurauksena Qatar-Dubai rial luotiin. Dubain liittyessä Arabiemiraatteihin Qatar laski liikkeelle oman valuuttansa 19. toukokuuta 1973.

Rialin arvo on ollut sidottu Yhdysvaltain dollariin vuodesta 2001 saakka. Maa monesti arvioitu maailman rikkaimmaksi.

Työttömyys on matala, bruttokansantuote suuri ja tuloverot kuuluvat maailman alhaisimpiin. Valtaosa työntekijöistä maassa on ulkomaalaisia. Maan talous melko yksipuolinen; se on riippuvainen öljyjalosteista sekä nesteytetystä maakaasusta, jonka suurimpiin tuottajiin maa kuuluu. Öljyä löydettiin alueelta vuonna 1940; sitä ennen, 30-luvulle saakka, helmet ja kalastus olivat alueen suurin tulonlähde. Qatarin valtiolla on ylijäämärahoilla tehtyjä sijoituksia suurissa yrityksissä ympäri maailmaa.

Qatarin rial kolikot ja setelit

Nykyisin käytössä olevat Qatarin rialin kolikot ovat suuruuksiltaan 1, 5, 10, 25 ja 50 dirhamia. Nämä kolikot ovat liki samanlaisia kuin alkuperäinen vuoden 1973 sarja. Uusimmat laskettiin liikkeelle vuonna 2012. Kolikoiden koostumusta ja sommittelua on muutettu ajoittain.

Nykyiset kolikot ovat jokseenki magneettisia. Niiden etupuolilla on kuva Qatarin vaakunasta ja takapuolella arvo. Tekstit kolikoissa ovat sekä arabian- että englanninkielisiä. Erikoiskolikoita on painettu jonkin verran, esimerkiksi Aasian urheiluturnauksen kunniaksi vuonna 2006. Niitä on suuruuksiltaan useita, jopa 250, 1000, 2000 ja 5000 rialia.

Kierrossa olevat setelit ovat 1, 5, 10, 50, 100 ja 500 rialia. Uusin sarja, joka on neljäs, laskettiin liikkeelle vuonna 2008, jolloin kuvia ja värejä muutettiin. Arvot eivät ole muuttuneet paljoa alkuperäisen sarjan jälkeen; 25 rialin seteli poistettiin kierrosta 19. toukokuuta 1973. Seteleiden etupuolella on kuva Qatarin vaakunasta. Kääntöpuolilla on kuvia esimerkiksi paikallisista linnuista (1 rial), dyyneistä (10 rialia) ja tärkeistä rakennuksista (kuten Al-Shaqab-instituutti 100:n rialin setelissä). Erikoisseteleitä ei ole laskettu liikkeelle.

Kuva Qatarin rial setelistä

Qatarin rial

Valuutan Infotaulukko QAR
Valuutan nimi QAR
Valuuttakoodi QAR
Pienempi yksikkö dirham
Vaihtoehtoinen nimi
Symboli QR
Keskuspankki Qatar Central Bank – QCB
Keskuspankin kotisivu http://www.qcb.gov.qa/