Paraguayn guaraní – PYG

Paraguayn guaraní yleistiedot ja historiaa

Guaraní on Paraguayn virallinen rahayksikkö. Guaranin valuuttatunnus on PYG ja siitä käytetään symbolia ₲. Guaraní jaetaan sataan centimoon. Valuutta Guarani esiteltiin 5. lokakuuta 1943 ja se korvasi 1800-luvun puolivälistä saakka käytössä olleen Paraguayn peson suhteessa 1 guaraní = 100 pesoa.

Valuutta Guarani laskettiin liikkelle vuonna 1944. Diktaattori Alfredo Stroessnerin aikana guaranín arvo sidottiin Yhdysvaltain dollariin vuodesta 1960 vuoteen 1985 saakka. 80-luvulla valuutta jouduttiin devalvoimaan useaan kertaan valtion muuttaessa rooliaan suhteessa maatalousalaan.

70-luvun jälkeen maan talous on kasvanut suurella vauhdilla. Se oli vuosina 2010-13 Etelä-Amerikan eniten kasvavin talous. Talous on kärsinyt eniten suurista talouskriiseistä, joista pahin oli vuonna 1982, jolloin talouskasvu pysähtyi, ja poliittisista ongelmista.

Paraguayn talous on myös riippuvainen soijapavuista; Paraguay on yksi maailman suurimpia soijapapujen tuottajia. Tämä on myös ongelmallista, sillä soijasta saadut tuotot riippuvat hintojen ja sään vaihtelusta. Köyhyys on edelleen ongelma etenkin maaseudulla, missä infrastruktuuria ei ole talouskasvusta huolimatta huomattavasti parannettu.

Maassa sijaitsee myös yksi maailman tärkeimmistä vapaan kaupan alueista, Ciudad del Este. Guaraní on nykyisin yksi Latinalaisen Amerikan arvottomimpia valuuttoja. Vuonna 2011 aiottu revalvaatio jouduttiin keskeyttämään yleisen hämmennyksen vuoksi.

Paraguayn guaraní kolikot ja setelit

Centimot eivät enää nykyisin ole käytössä inflaation vuoksi. Niitä oli viimeksi 50-luvulla esitellyssä sarjassa. Nykyiset kierrossa olevat kolikot ovat suuruuksiltaan 50, 100, 500 ja 1000 guaranía. Niistä suurin ja uusin laskettiin liikkeelle vuonna 2007. Muut kolikot ovat 90-luvulta. Kolikkojen etupuolilla on merkittäviä paraguaylaisia, ja kääntöpuolilla paikallisia maamerkkejä ja arvo. Myös joitain erikoiskolikoita on lyöty, kuten kolikko värillisillä yksityiskohdilla maan itsenäisyyden 200-vuotispäivän kunniaksi vuonna 2011.

Paraguayssa käytetyt setelit ovat 2000, 5000, 10 000, 20 000, 50 000 ja 100 000:n guaranín suuruisia. Uusin niistä on 14. tammikuuta liikkeelle laskettu 5000:n guaranín seteli. Suurin seteli on säilynyt samana vuodesta 1998 saakka. 2000-luvulla on laskettu liikkeelle uusia versioita useista seteleistä turvallisuusominaisuuksien parantamiseksi.

Vuonna 2006 aiemmat setelit on vedetty pois kierrosta. Uusmpien sarjojen seteleihin on muun muassa lisätty ikkunoita, ja ne valmistetaan nykyisin polymeeristä puuvillakuidun sijaan. Nykyisen sarjan etupuolilla on lähinnä kuvia paraguaylaisista merkkihenkilöistä, ja kääntöpuolella kulttuurisia symboleita ja maamerkkejä. Seteleissä on myös guaranín kielisiä merkintöjä.

Kuva Paraguayn guaraní setelistä

Paraguayn guaraní

Valuutan Infotaulukko PYG
Valuutan nimi PYG
Valuuttakoodi PYG
Pienempi yksikkö centimos
Vaihtoehtoinen nimi
Symboli Pg
Keskuspankki Banco Central del Paraguay (BCP)
Keskuspankin kotisivu http://www.bcp.gov.py/