Perun nuevo sol – PEN

Perun nuevo sol yleistiedot ja historiaa

Nuevo sol on Perun virallinen rahayksikkö. Nuevo solin valuutta-tunnuskoodi on PEN ja siitä käytetään lyhennettä S/, ja arkikielessä siihen viitataan usein sanalla sol. Yksikkö jakautuu sataan centimoon. Nuevo solin valuutan nimi viittaa aurinkoon.

Valuutta Nuevo sol on ollut käytössä 1800-luvulta saakka. Vuonna 1985 se päätettiin kuitenkin korvata hyperinflaation vuoksi. Uusi valuutta oli inti, jonka nimi perustui inkojen auringon jumalaan. 90-luvulle mennessä inti kärsi jo kuitenkin pahasti inflaatiosta, ja 1. heinäkuuta 1991 päätettiin ottaa käyttöön nuevo sol suhteessa 1 nuevo sol = 1 000 000 intiä. Siitä lähtien nuevo solin vaihtokurssi on säilynyt suhteellisen vakaana ja inflaation on yksi Latinalaisen Amerikan maiden matalimpia. Nuevo solia pidetäänkin yhtenä Latinalaisen Amerikan vakaimmista valuutoista.

Perussa noudatetaan sosiaalisen markkinatalouden mallia. Talouspoliittiset linjaukset ovat vaihdelleet paljon vuosien aikana neoliberaalista nykyiseen sosiaaliseen malliin. 90-luvulta saakka maan talous on kasvanut hallitusti lukuunottamatta vuoden 1997 Aasian talouskriisiä ja vuoden 2008 maailman talouskriisiä, jolloin kasvu tyrehtyi, mutta palasi ennalleen seuraavana vuonna. Vienti on yksi maan talouden kulmakiviä.

Perun nuevo sol kolikot ja setelit

Nykyisin kierrossa olevat kolikot ovat suuruuksiltaan 1, 5 10, 20 ja 50 centimoa, ja 1, 2 ja 5 nuevo solea. 1 ja 5:n centimon kolikoita käytetään harvoin, 1:n centimon kolikot onkin enimmäkseen poistettu kierrosta vuonna 2011. Hinnat pyöristetään 5 centimon tarkkuudella. Uusimmat kierrossa olevat kolikot ovat 5 centimoa vuodelta 2007 ja 5 nuevo solia vuodelta 2009. Kolikkojen etupuolella on Perun vaakuna ja takapuolella kolikon arvo, paitsi bimetallisissa 2:n ja 5:n nuevo solin kolikoissa, joissa paikallisia lintuja.

Erikoiskolikoita on esitelty useita. Uusin lyötiin vuonna 2013 ja se esitteli Perun luonnonresursseja; vuonna 2010 esiteltiin myös kuukausittainen Perun rikkaudet ja ylpeydenaiheet-niminen sarja, jonka teemana olivat eri alueiden rikkaudet.

Käytetyt setelit ovat 10, 20, 50, 100 ja 200 nuevo solia, joista suurin on melko harvinainen. Se otettiin käyttöön vuonna 1995. Kierrossa ovat setelit ovat vuosien 1991 ja 2011 sarjat, sekä vuonna 2014 uudistettu 10 solia. Seteleiden etupuolilla on merkittäviä perulaisia, ja kääntöpuolilla maamerkkejä kuten Machu Picchu.

Kuva Perun nuevo solin kolikosta

Perun nuevo sol

Valuutan Infotaulukko PEN
Valuutan nimi PEN
Valuuttakoodi PEN
Pienempi yksikkö cêntimos
Vaihtoehtoinen nimi
Symboli S./
Keskuspankki Banco Central de Reserva del Perú - BCRP
Keskuspankin kotisivu http://www.bcrp.gob.pe/