Panaman balboa – PAB

Panaman balboa yleistiedot ja historiaa

Panaman balboa on Panaman toinen maan virallisista rahayksiköistä. Balboan tunnuskoodi on PAB. Yksikkö jaetaan sataan centesimoon. Valuutan arvo on sidottu Yhdysvaltain dollariin, jota myös käytetään maassa balboan rinnalla. Balboa otettiin käyttöön Panassa vuonna 1904 maan itsenäistyessä. Tuolloin se korvasi Kolumbian peson.

Balboa valuutan arvo on ollut alusta asti sidottu Yhdysvaltain dollariin 1:1 suhteessa, ja molempia rahayksikköjä on käytetty maassa esittelyvuodesta saakka. Maa on jo pitkään tehnyt tiivistä yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa; Yhdysvallat auttoi Panamaa viimeistelemään kanaalin rakennustyöt vuonna 1914. Pahin taloudellinen taantumus oli 80-luvulla, kun maiden väliset suhteet kylmenivät Manuel Antonio Noriegan tullessa valtaan.

Panamassa on vapaan kaupan markkinat, ja talous on ollut voimakkaassa kasvussa viime vuosina. Vuosina 2010-14 talous oli yksi nopeimmin kasvavia Latinalaisessa Amerikassa. Maan talous on hyvin riippuvainen palvelusektorista, johon kuuluu myös Panaman kanaali. Valtion maantieteellinen sijainti onkin läpi historian ollut yksi talouden tärkeimmistä tukipilareista. Hyvästä taloudesta huolimatta maassa on paljon köyhyyttä, ja viime vuosina Panamaa ovatkin vaivanneet suuret korruptioskandaalit.

Panaman balboa kolikot ja setelit

Käytössä olevat balboan kolikot ovat suuruuksiltaan 1 ja 5 centesimoa, sekä 1⁄10, 1⁄4, 1⁄2, 1 ja 2 balboaa. Nykyiset kolikot vastaavat mitoiltaan ja koostumukseltaan täysin Yhdysvaltain dollareita. 1:n dollarin kolikkoa kutsutaan myös nimellä martinelli entisen presidentin mukaan. Kolikoissa on etupuolella kuva espanjalaisesta valloittajasta ja tutkimusmatkailijasta, Vasco Núñez de Balboasta.

Takapuolella on Panaman vaakuna. Kautta vuosien Panama on seurannut Yhdysvaltoja kolikoiden uudistuksissa, jotta valuutat vastaisivat toisiaan. Useita erikoiskolikkoja on myös tuotettu, ne ovat olleet suuruuksiltaan 5, 10, 20, 50, 75, 100, 150, 200 ja 500 balboaa.

Panaman balboaan ei kuulu seteleitä. Sen sijaan maassa käytetään Yhdysvaltain dollarin seteleitä. Omien seteleiden tuottaminen on ollut harkinnassa toisinaan, ja vuonna 1941 silloinen presidentti Arnulfo Arias esitti setelien tuottamista.

Setelit otettiinkin tuotantoon ja laskettiin liikkelle samana vuonna, mutta liikkellelaskua viikkoa myöhemmin tapahtuneen vallankaappauksen seurauksena uusi presidentti Ricardo Adolfo de la Guardia Arango päätti vetää vastapainetut setelit pois kierrosta ja polttaa ne. Tapahtumasta selvinneet setelit ovat hyvin harvinaisia.

Kuva Panaman balboa kolikosta

Panaman balboa

Valuutan Infotaulukko PAB
Valuutan nimi PAB
Valuuttakoodi PAB
Pienempi yksikkö centésimos
Vaihtoehtoinen nimi
Symboli B/.
Keskuspankki Banco Nacional de Panamá - BNP
Keskuspankin kotisivu http://www.banconal.com.pa/