Nepalin rupia – NPR

Nepalin rupia yleistiedot ja historiaa

Nepalin rupia on Nepalin nykyinen rahayksikkö. Rupian valuttatunnuskoodi on NPR ja lyhenne Rs. Nepalin Rupia jaetaan sataan paisaan. Nepalilaisen rupian arvo on sidottu Intian rupiaan. Valuuttaa laskee liikkeelle Nepalin keskuspankki, Nepal Rastra Bank.

Rupia otettiin käyttöön vuoteen 1932, jolloin se korvasi Nepalin hopeamoharin, joka oli Nepalin kuningaskunnan virallinen valuutta. Valuuttaa kutsuttiinkin aluksi nimellä mohru. Sen arvo sidottiin Intian rupiaan vuonna 1993. 90-luvulla valuutta kärsi pahasta inflaatiosta, joka on sittemmin saatu hallintaan.

Nepali on toteuttanut viisivuotissuunnitelmia talouden parantamiseksi useiden vuosikymmenien ajan. Vuoteen 2002 mennessä nepalilaisesta rupiasta tuli vaihtokelpoinen. Talous on kuitenkin edelleen riippuvainen ulkomaanavusta ja ulkomaalla työskentelevien nepalilaisten rahalähetyksistä. Suurin tuotantosektori on maatalous. Infrastruktuuri on huono, mikä on suuri haitta, sillä Nepal sijaitsee sisämaassa, ja sen maasto on erittäin vuoristoista.

Polittisilla epävarmuuksilla on heikentävä vaikutus talouteen. Esimerkiksi turismi ei ole kasvanut pitkään aikaan. Maa oli monarkia vuoteen 2008 ja sitä edelsi kymmenen vuotta kestänyt sisällissota. Nepal myös kärsi suuresta maanjäristyksestä 25. huhtikuuta vuonna 2015, mikä aiheutti maalle valtavat taloudelliset vahingot.

Nepalin rupia kolikot ja setelit

Maassa nykyisin käytössä olevat kolikot ovat suuruuksiltaan 1, 5, 10, 25 ja 50 paisaa, sekä. 1, 2, 5 ja 10 rupiaa. Uusimmat kolikot ovat vuodelta 2008, jolloin kuninkaan kuvat korvattiin Mount Everestillä. Vanhempia kolikoita on kuitenkin kierrossa, aiemmat sarjat ovat 90-luvulta. Valuutan käytössäoloaikana kolikoiden koostumusta on muutettu useaan kertaan, kuten 1953, 1966 ja 1987.

Kierrossa olevista seteleistä yleisesti käytettyjä ovat 5, 10, 20, 50, 100, 500 ja 1000 rupiaa. Harvinaisempia ovat 1, 2, 25 ja 250 rupiaa. Uusimmat niistä ovat vuodelta 2012 ja perustuvat vuoden 2007 sarjaan. Suurin ero on, että uudemmassa sarjassa on myös englanninkielistä tekstiä.

Vanhempia seteleitä on yhä liikkeellä, kuten harvinaiset 25 ja 250 rupiaa, joita tuotettiin viimeksi vuonna 1997, ja pienempiä seteleitä 1 ja 2 rupian, joita on tuotettu satunnaisesti. Vuoden 2007-08 sarjassa kuninkaan kuva korvattiin Mount Everestillä. Kuvissa on myös maalle tärkeitä symboleita sekä tyypillisiä maisemia ja eläimiä, kuten jakkeja (5 rupiaa) ja sarvikuono (100 rupiaa).

Kuva Nepalin rupia kolikosta

Nepalin rupia

Valuutan Infotaulukko NPR
Valuutan nimi NPR
Valuuttakoodi NPR
Pienempi yksikkö paisa, paise
Vaihtoehtoinen nimi
Symboli Rs
Keskuspankki Nepal Rastra Bank – NRB
Keskuspankin kotisivu http://www.nrb.org.np/