Nicaraguan córdoba – NIO

Nicaraguan córdoba yleistiedot ja historiaa

Córdoba on Nicaraguassa käytettävä rahayksikkö. Córdoban valuttatunnus on NIO. Yksikkö jaetaan sataan centavoon. Córdoba otettiin käyttöön vuonna 1912, jolloin se korvasi Nicaraguan ensimmäisen kansallisen valuutan, peson. Tuota ennen maassa käytettiin Väli-Amerikan realia ja naapurimaiden valuuttoja.

Valuutta nimettiin Nicaraguan perustajan eli Francisco Hernández de Córdoban mukaan. Se oli aluksi samanarvoinen kuin Yhdysvaltain dollari, mutta sen arvo suhteessa dollariin ja euroon on tippunut vuosien saatossa tasaisesti.

Nicaragua on yksi Väli-Amerikan vähiten kehittyneitä ja köyhimpiä maita. Viime vuosina Daniel Ortegan hallitus on parantanut taloutta, mutta talouskehitystä ovat hidastaneet maailmanlaajuiset talouskriisit; inflaatio vuoden 2008 talouskriisin aikaan 19,82%. Se on kuitenkin tippunut huomattavasti. Maa on edelleen hyvin riippuvainen ulkomailta tulevista rahalähetyksistä. Ortega on esittänyt kanaalin rakentamista Tyynenvaltameren ja Atlantin välille kilpailemaan markkinoista Panaman kanaalin kanssa. Projektin olisi tarkoitus muovata maan taloudesta itsenäisempi.

Nicaragua tekee myös paljon yhteistyötä Kansainvälisen valuuttarahaston ja Maailmanpankin kanssa, ja on saanut helpotuksia velkoihinsa ja tehnyt kaupallisia sopimuksia. Kansainvälinen apu on maan taloudelle edelleen elintärkeää.

Nicaraguan córdoba kolikot ja setelit

Nykyisin kierrossa olevat kolikot ovat suuruuksiltaan 5, 10, 25 ja 50 centavoa, sekä 1, 5 ja 10 cordobaa. Kolikot on uudistettu kaksi kertaa niiden olemassaoloaikana. Toinen cordoba esiteltiin vuonna 1987 vain seteleinä ja kolmas, eli nykyinen, vuonna 1994. Lisäksi kolikkoja on sittemmin uusitettu nimityksittäin; 50 centavoa ja 1 ja 5 cordobaa vuonna 1997, 5 centavoa, 10 ja 25 cordobaa vuonna 2002 sekä 10 cordobaa vuonna 2007. Lähinnä materiaaleja on muutettu. Kolikkojen etupuolella on maan vaakuna ja takapuolella arvo, vuosi sekä teksti ”en dios confiamos”, eli jumalaan me luotamme.

Cordoban setelit ovat suuruuksiltaan 10, 20, 50, 100, 200 ja 500. Nykyinen sarja esiteltiin vuonna 1991 ja siihen kuului alun perin myös alle 1 cordoban suuruisia seteleitä. Ne korvattiin kolikoilla vuonna 1994. Suurin seteli laskettiin liikkelle vuonna 2002.

Uusimmat setelit ovat vuosilta 2009, 2010 ja 2012, jolloin kiertoon laskettiin polymeerisiä seteleitä, erikoisseteleitä ja monien seteleiden turvallisuusominaisuuksia paranneltiin. Seteleiden kuvien teemat liittyvät nicaragualaiseen kulttuuriin ja merkittäviin rakennuksiin.

Kuva Nicaraguan córdoba setelistä

Nicaraguan córdoba

Valuutan Infotaulukko NIO
Valuutan nimi NIO
Valuuttakoodi NIO
Pienempi yksikkö Centavos
Vaihtoehtoinen nimi
Symboli C$
Keskuspankki Banco Central de Nicaragua - BCN
Keskuspankin kotisivu http://www.bcn.gob.ni/