Kazakstanin tenge – KZT

Kazakstanin tenge yleistiedot ja historiaa

Tenge on Kazakstanin virallinen rahayksikkö. Valutan tunnus on KZT. Sana ”tenge” merkitsee vaakasarjaa. Tenge jakautuu sataan tiyiniin. Maan aiempi valuutta oli Neuvostoliiton rupla. Neuvostoliiton hajotessa monet sen entiset valtiot halusivat säilyttää yhteisen valuutan, yhteistyösuhteiden ja taloudellisten syiden vuoksi. Venäjän keskuspankki, joka otti rahajakelun hoitaakseen, lähetti ruplia muutaman vuoden ajan entisiin Neuvostomaihin, mutta taloudellinen ja poliittinen tilanne ei suosinut yhteistä valuuttaa.

Vuonna 1992 14 entistä Neuvostomaata muodostivat rahaliiton, joka käytti ruplaa. Maissa oli kuitenkin ongelmia luoton ja rahankäytön kanssa, joten Venäjä poisti ne ruplan käyttöalueelta. 15. marraskuuta 1993 Kazakstanin presidentti päätti esitellä maan uuden valuutan; tengen. Marraskuun 15. on nykyisin Kazakstanin kansallisen valuutan juhlapäivä. Vuodesta 1995 valuuttaa on valmistettu maassa, sitä ennen se tehtiin Iso-Britanniassa ja Saksassa.

Kazakstanin talous on Keski-Aasian suurin ja kokenut huomattavia kasvupyrähdyksiä 2000-luvulla. Inflaatiota ei ole toistaiseksi saatu hallintaan, viime aikoina ongelmia ovat aiheuttaneet muutokset öljyn hinnassa ja Ukrainan kriisi.

Kazakstanin tenge kolikot ja setelit

Kazakstan devalvoi valuuttansa helmikuussa 2014 ja elokuussa 2015. Kierrossa olevat Kazakstanin tengen kolikot ovat suuruuksiltaan 1, 2, 5, 10, 20, 50 ja 100 tengeä. Alkuperäinen sarja sisälsi myös tiyinin kolikoita, mutta vuoden 1998 sarjan pienin kolikko oli 1 tenge, eikä tiyinin kolikoita ole tullut käyttöön enää. 100:n tengen kolikko otettiin käyttöön vuonna 2002 ja se korvasi vastaavan setelin. 2:n tengen kolikko laskettiin liikkeelle 2005. Kolikoissa on Kazakstanin vaakuna. Erikoiskolikoita on myös lyöty, ja osa niistä on kierrossa.

Maassa käytettävät setelit ovat 200, 500, 1000, 2000, 5000 ja 10 000 tengeä. Seteleitä uudistettiin viimeksi vuonna 2011-14. Uudet setelit perustuvat sarjaan, joka luotiin vuonna 2008, jolloin turvallisuusominaisuuksia parannettiin. Seteleissä arvot mainitaan sekä kazakiksi (etupuolella) että venäjäksi (kääntöpuolella).

Kuvat seteleissä esittävät tunnettuja maamerkkejä ja paikallista luontoa. Seteleissä on etupuolella tiedemies-filosofi Al-Farabin kuva. Alkuperäiseen sarjaan kuului huomattavasti enemmän seteleitä, joista osa oli tiyineissä. Kazakstanissa on myös julkaistu erikoisseteleitä viime vuosina. Niiden teemoja ovat olleet esimerkiksi vuoden Aasian talviurheilukilpailut (2000 tengeä) ja itsenäisyys Neuvostoliitosta (10 000 tengeä).

Kuva Kazakstanin tenge setelistä

Kazakstanin tenge

Valuutan Infotaulukko KZT
Valuutan nimi KZT
Valuuttakoodi KZT
Pienempi yksikkö tiyn
Vaihtoehtoinen nimi
Symboli T
Keskuspankki National Bank of Kazakhstan / Қазақстан Ұлттық Банкі - NBoK
Keskuspankin kotisivu http://www.nationalbank.kz/