Etelä-Korean won – KRW
Etelä-Korean won yleistiedot ja historiaa
Won on Etelä-Korean eli Korean tasavallan virallinen valuutta. Valutan tunnus on KRW. Won jakautuu sataan jeoniin, jotka eivät kuitenkaan ole käytössä muutoin kuin pörssihinnoissa. Won on alkujaan sukua Kiinan renminbille (yuan) ja Japanin jenille; kaikkien sanojen merkitys on ”pyöreä”.
Japanin miehityksen aikaan wonin korvasi Korean jeni. Toisen maailmansodan jälkeen Korea jakautui kahteen osaan, joista molemmat ottivat käyttöön oman versionsa wonista; pohjoisen ja eteläisen wonin. Etelä-Korean won sidottiin Yhdysvaltain dollariin, mutta lähivuosina se devalvoitiin useita kertoja, 50-luvulla lähinnä Korean sodasta johtuen. Won korvattiin hwanilla vuonna 1953.
Won palautettiin 9. kesäkuuta vuonna 1962. Siitä tuli ainoa laillinen maksuväline vuonna 1975. Rahayksikkö sidottiin jälleen Yhdysvaltain dollariin. Vuonna 1997 Etelä-Korean won devalvoitiin Itä-Aasian talouskriisin vuoksi. Maa toipui kriisistä nopeasti. Valtio myös selvisi vuoden 2008 talouskriisistä vähin vahingoin.
Etelä-Korean talous on vahva ja vastustuskykyinen, ja se kuuluu maailman merkittävimpiin talouksiin. Sen talous on riippuu huomattavasti ulkomaankaupasta. Sen luottoluokitus on kuitenkin heikko ajoittaisten Pohjois-Korean kanssa sattuvien kiistojen vuoksi.
Etelä-Korean won kolikot ja setelit
Käytössä olevat Etelä-Korean wonin kolikot ovat 1, 5, 10, 50, 100 ja 500:n suuruisia. 1:n ja 5:n wonin kolikoita ovat virallisesti yhä maksukelpoisia, mutta ne ovat kuitenkin erittäin harvinaisia. Niitä ei enää tuoteta, sillä tuotantokustannukset ovat kolikon arvoa suuremmat. Hinnat normaalisti ilmoitetaan kymmenen wonin tarkkuudella. Kolikoissa on kuvia eläimistä, rakennuksista ja tunnetuista henkilöistä.
Kierrossa olevat setelit ovat 1000, 5000, 10 000 ja 50 000:n wonin suuruisia. Etelä-Korealaisten kolikko- ja setelisarjojen eri sukupolvia ei numeroida, vaan ne nimetään. Seteleissä esiintyy tunnettuja korealaisia, sekä kääntöpuolilla taidetta ja luontoon liittyviä teemoja. 100 000:n wonin setelin liikkelle laskua on myös suunniteltu, mutta se on toistaiseksi viivästynyt sen kuvien aiheuttamien kiistojen vuoksi.
Uusimmat setelit tulivat käyttöön 2000-luvulla, jolloin väärennysten torjunnasta tuli prioriteetti. Vuonna 2006 jopa puolet poliisin takavarikoimista 5000:n wonin seteleistä oli väärennöksiä. Uusiin seteleihin suunniteltiin jopa uutta 10 turvallisuusominaisuutta, kuten väriä vaihtavat 3D-hologrammit, vesileimat, turvallisuusnauhat ja väriä vaihtava muste. Niihin myös lisätään ainetta, josta aitous voidaan todentaa. Tämä teknologia kehiteltiin Etelä-Koreassa, ja sitä myös viedään muihin maihin muun muassa Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.