Sveitsin frangi – CHF

Sveitsin frangin yleistiedot ja historiaa

Sveitsin frangi, valuuttakoodiltaan CHF, on virallinen valuutta ja laillinen maksuväline Keski-Euroopassa sijaitsevissa Sveitsin liittovaltiossa ja Liechtensteinin ruhtinaskunnassa.

Sveitsin monikielisyyden vuoksi frangia kutsutaan nimillä Franken (saks.), franc (ransk. ja retoromania) ja franco (italia). Frangia käytetään myös Italian ekslaavissa Campione d’Italiassa. Sveitsin frangia julkaisee Sveitsin kansallispankki.

Sveitsin frangi jakautuu 100 rappeniin (saks.), centimeen (ransk.), centesimoon (italia) tai rapiin (retoromania) riippuen siitä, mitä kieltä käytetään. Valuutasta käytetään lyhennelmiä Fr, SFr ja FS.

Ennen Sveitsiä edeltäneen Helvetian tasavallan perustamista vuonna 1798, 25 kantonia ja puolikantonia sekä 16 kaupunkia ja luostaria julkaisivat kaikkia omia valuuttojaan, jonka seurauksena käytössä oli samanaikaisesti yli 860 eri kolikkoa.

Vuosina 1789-1803 Helvetian tasavallassa käytettiin frangia ja Sveitsin liittovaltion muodostuessa vuonna 1850 nykyinen Sveitsin frangi sai alkunsa. Julkaistaessa se oli samanarvoinen Ranskan frangin kanssa.

Frangia on aina pidetty valuuttojen turvasatamana lähes olemattoman tai jopa miinusmerkkisen inflaationsa vuoksi. Siksi se on myös suosittu varanto- ja sijoitusvaluutta.

Vuonna 2011 maan keskuspankki jäädytti maan valuutan minimiarvon 1,20 Sveitsin frangiin euroa vastaan. Tammikuussa 2015 tämä jäädytys poistettiin ja frangi vahvistui lähes 30 prosenttia euroon nähden kohoten sitä vahvemmaksi. Tällä hetkellä frangin ja euron välinen vaihtokurssi on noin yksi yhteen.

Sveitsin frangin kolikot ja setelit

Ensimmäiset Sveitsin frangin setelit painettiin 1907 ja sen jälkeen setelisarjoja on julkaistu kahdeksan. Uusinta sarjaa suunnitellaan julkaistavaksi vuonna 2016.

Ensimmäiset setelit olivat arvoltaan 50, 100, 500 ja 1000 frangia. 20 frangin seteli julkaistiin vuonna 1911 ja 5 frangin seteli 1913. Vuonna 1914 julkaistiin myös 5, 10 ja 20 frangin setelit. Näitä seteleitä julkaistiin kolmella eri kielellä; ranskaksi, saksaksi ja italiaksi. Myös 25 frangin seteli julkaistiin 1914. Vuonna 1952 kansallispankki poisti 5 frangin setelin käytöstä mutta julkaisi 10 frangin setelin vuonna 1955.

Nykyinen kahdeksas setelisarja julkaistiin vuosina 1995-1998. Uudet setelit ovat monista muista maailman seteleistä poiketen pystysuuntaisia. Uudistuksena myös 200 frangin seteli julkistettiin vuonna 1996 samalla kun 500 frangin setelin julkaisu lopetettiin.

Uusien seteleiden pohjaväri pidettiin samana kuin edellisessä setelisarjassa, lukuunottamatta 20 frangin seteliä, joka muutettiin punaiseksi, jotta sitä ei sekoitettaisiin siniseen 100 frangin seteliin. Myös 10 frangin setelin väri muutettiin punaisesta keltaiseen. Uusi sarja sisältää paljon enemmän turvatekijöitä kuin edellinen. Kaikki setelit ovat nelikielisiä, toisella puolella saksan ja retoromanin kielinen teksti ja toisella italian ja ranskan. Käytössä olevat kolikot ovat tällä hetkellä 5, 10, 20 ja 50 centimeä sekä 1, 2 ja 5 frangia.

Kuva Sveitsin frangi seteleistä

Sveitsin frangi

Valuutan Infotaulukko CHF
Valuutan nimi CHF
Valuuttakoodi CHF
Pienempi yksikkö Centimes
Vaihtoehtoinen nimi
Symboli Fr
Keskuspankki Swiss National Bank
Keskuspankin kotisivu http://www.snb.ch/