Valuutanvaihto


Valuutanvaihto


Valuuttaa voi vaihtaa kotimaassa ennen matkalle lähtöä joko valuutanvaihtoyrityksien toimistoissa ja pankeissa, tai paikan päällä matkakohteessa myös edellä mainituissa paikoissa. Valuuttaa voi myös vaihtaa nostamalla rahaa pankkiautomaateista ulkomailla. On vaikeaa arvioida onko edullisempaa vaihtaa valuuttaa ulkomailla vai kotimaassa, tämä riippuu siitä minne matkustat. Kannattaa aina kuitenkin vaihtaa pieni määrä valuuttaa ennen matkalle lähtemistä pienien menojen kattamiseksi. Muistathan kuitenkin vaihtaa valuuttasi ajoissa, sillä tiettyjen valuuttojen saaminen voi kestää muutaman päivän.

Pankki tai vaihtoyritys määrittelee valuutanoston hinnoituksen. Lisäksi yleensä hintaan kuuluu valuutanvaihtomaksu sekä mahdollinen vaihtoprosenttilisä. Hinta voi näin ollen vaihdella, mikäli vaihdat valuuttaa tiskillä, tai silloin kuin nostat automaatista ulkomailla.

Tiedot pankkien nostohinnoista ja valuuttavaihtomaksuista löytyy esim. kyseisien pankkien kotisivuilta. Kysy myös pankiltasi mitä vaihtokurssia he käyttävät. Valuuttaa voi myös vaihtaa eri tilien välillä, esim. eurotilistä ulkomaalaiselle valuuttatilille, tai kahden ulkomaalaisen valuuttatillin välillä. tilille. Näin vältyt nostamasta rahaa ja vaihtamaan niitä ennen siirtoa ja voit suoraan siirtää rahaa tililtä tilille, joten vältyt lisämaksuilta. Siirto kestää yleensä noin kaksi pankkipäivää. Useimpien pankkien ja valuutanvaihtoyritysten kotisivuilta löytyy ns.Valuuttalaskuri.

Laskimen avulla voit helposti laskea ulkomaalaisen valuutan arvon, kun vaihdat valuuttaa. Kannattaa myös pitää silmällä päivittäisiä kursseja jotka vaihtelevat reippaasti. Näin ollen voit saada enemmän valuuttaa ja tienata valuutanvaihdossasi. Ns. nettivaluuttapalvelut myös lisääntyvät hurjaa tahtia. Palvelu toimii siten, että rekisteröidyt palveluun verkkopankkisivujesi kautta. Valuuttaostot maksetaan verkkopankkitunnuksilla pankkisi kautta, ja noudetaan valitusta noutopaikasta. Tilaus kestää riippuen noutopaikasta n. 3-4 pankkipäivää, joten ei kannata odottaa viime hetkeen! Tilausta voi myös seurata kirjautumalla palveluun verkkopankkitunnuksillasi.

Mikäli palvelu on saatavilla juuri sinun pankin tai valuuttavaihtoyrityksesi kautta, voit tiedustella suoraan kyseisestä paikasta, tai heidän kotisivuilta. Näin valuutanvaihto ennen matkaa onnistuu suoraan omasta kodistasi, ja koska valuutanvaihto on jo tehty etukäteen, säästät aikaa matkallasi hauskempiin asioihin ja ei tarvitse juosta lentokentällä etsimässä vaihtopistettä!